7/8/08

Wall-e, una altra obra mestra de Pixar


'Wall-e, batallón de limpieza' és una d'aquelles pel.lícules per treure's el barret i aplaudir amb les orelles. 98 minuts d'animació digital plens fantasia i màgia, al final dels quals un surt del cine com s'ha de sortir del cine: feliç com un anís.

Wall-e és un robot que viu sol a la Terra, complint la missió per la qual ha sigut programat: netejar un planeta devorat per les escombraries. La seva rutina es trencarà quan coneix l'Eva, una màquina que arriba per investigar si hi ha indicis de vida orgànica, i de la qual s'enamora. Amb ella viatjarà a l'espai, on els humans porten 700 exiliats dins una nau, a l'espera de que algun dia es donin les condicions necessàries per tornar a casa.

La pel.lícula està a l'alçada -i fins i tot supera- l'excel.lent nivell d'altres títols anteriors de Disney-Pixar, com ara 'Ratatouille' o 'Toy Story'. Des del punt de vista gràfic és perfecta. Però, a més, conté una singularitat: durant tres quarts d'hora, l'únic protagonista és Wall-e, que no parla (tot el que arriba a fer és tararejar alguna melodia davant la televisió, en una de les escenes més hilarants del film). La manca de diàlegs la supleix la seva expressivitat i, com passa en el cinema mut, la successió de gags és contínua.

'Wall-e', a més de divertir, conté un cert rerafons crític. El poc respecte vers el medi ambient ha portat els humans del film a 'matar' el seu propi planeta, i un cop a l'espai, i moltes generacions després, la seva actitud no ha canviat gaire. Permanentment connectats als ordinadors, i incapaços de caminar i de comunicar-se entre ells mateixos, la seva principal ocupació continua sent consumir sense mesura. Però que ningú es preocupi: com a bona pel.lícula de Disney, tot acaba tenint un final feliç...

En definitiva, qui vulgui passar una bona estona, que no se la perdi. Tant de bo la propera, 'Up', que sortirà el 2009, continuï mantenint el llistó tan alt.